Klagen? Graag én veel én vaak!

“Ja het gaat wel, hoor” zegt een dame op leeftijd. Ik vraag haar wat ze met “het gaat wel” bedoeld. En dan komt de aap uit de mouw.
“Je mag op mijn leeftijd eigenlijk niet klagen toch, ik loop nog, ben gezond, kan nog steeds leuke dingen ondernemen, dan mag ik toch eigenlijk niet klagen!”.

Rem er af

Ik vraag haar het volgende: stel je nou eens voor, je hoeft je niet in te houden. En stel er zou gewoon iemand tegenover je zitten, ik, die alles opzuigt wat je zegt en het ook nog eens heel heel fijn vind om te horen wat je te vertellen hebt. Hoe mooi of lelijk het ook is, hoe lang het ook duur.
Wat zou je me dan zeggen?

Heerlijk om te klagen

Ze keek een beetje vreemd, ongemakkelijk en verschoof even op haar stoel. Ik moedig haar aan, “toe maar, doe maar”. Ze begon te vertellen dat ze eigenlijk al maanden pijn had in haar linker schouder, dat haar dochter had gezegd dat het wel vanzelf over zou gaan, dat haar klachten niet ernstig waren. Haar dochter had ook al jaren pijn in haar nek en zij was er ook al die tijd mee door blijven lopen en dat terwijl ze ook nog in de zorg werkte. Mijn cliënte zei: “dan ga ik toch niet klagen omdat het me wat meer moeite kost in om het onkruid te wieden?”.
“En dan heb je ook nog de buurvrouw, die heeft laatst haar man verloren..en”. En ik grijp in. “Stop maar, zeg ik”. Blijf maar bij jezelf. Weet je nog, ik was er om naar alles te luisteren wat je te vertellen had.

Belemmerende gedachtes
Haar gedachte over de ander die het zwaarder had dan zijzelf belemmerde haar om ongestoord haar verhaal te doen.
Toch hoor ik graag details. Precies wat er aan de hand is. Na de intake stuur ik de cliënt ook altijd naar huis om eens goed na te gaan wanneer hij/zij nou klachten heeft. En of er nog wat opvalt in dagelijks leven waar ze nu even niet op komen. Dat niks gek is, en ik het graag hoor.

Van 0 tot NU?! Nee…

En natuurlijk bestaat er ook de cliënt die begint te vertellen over de geboorte vanhaar kinderen 25 jaar geleden en ja, daar stuur ik wel in. Maar degene die niet zomaar zijn of haar mond open doet. Die mag helemaal los gaan. Zeer waardevol voor het moment én voor het behandeltraject…