“Lieke, ik lig in de kreukels en wil graag sterker worden”, dat was wat ze appte. Een van mijn cliënten die ik al eerder had behandeld als fysiotherapeut en dus nu opnieuw hulp nodig had. Ik ben net online en doe haar direct een voorstel voor een datum. Ook zij reageert direct. “Lekker snel” zeg ik. En ze geeft aan dat er noodzaak is. Ze heeft veel nekklachten en kan haar hoofd niet meer draaien. “Perfect”, denk ik direct. Deze client kan ik helpen als lichaamsgerichte coach én fysiotherapeut.

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Als ze een paar dagen later bij me zit, hoor ik wat er aan de hand is. Ze heeft een erg drukke periode in haar eigen zaak achter de rug en ze heeft een intensieve opleiding gevolgd die haar geraakt heeft. Terwijl ze dit vertelt, zit ze voorover geleund op haar stoel met haar onderarmen steunend op haar knieën, die ze over elkaar heen heeft geslagen.

Waarom ik deze details allemaal deel? Deze details geven mij als lichaamsgerichte coach veel informatie over iemand. Snel reageren is noodzaak, want pijn, maar ook druk als persoon. En een houding zoals deze cliënt laat zien past bij iemand die graag en veel zorgt, betrokken is, geeft en levert. En dat klopt. Ik hoor het aan haar verhaal en ik zie het aan haar manier van zitten.

Mijn client is een vriendelijke en behulpzame vrouw want ze vraagt zelfs hoe het met mij is. Heel lief. Dit bevestigt mijn bevindingen over haar zorgzame karakter. Na kort geantwoord te hebben, breng ik rustig de aandacht terug naar haarzelf en haar pijnklachten. Deze vrouw is in nood.

Goed zitten bestaat niet, slecht zitten wel

Ik vraag haar hoe het zou voelen voor haar lichaam als ze achter in haar stoel zou gaan zitten. Ze lacht en schuift naar achteren. Direct zit ze kaars rechtop. Dat effect lijk ik op mensen te hebben. Als ik vraag om anders te gaan zitten willen al mijn clienten laten zien wat “goed zitten” is aan Lieke de fysiotherapeut. Als Lieke de lichaamsgerichte coach vraag ik haar wat meer onderuit gezakt te gaan zitten. “Nou, dat is wel lekker”,  zegt ze. “Maar dat is toch niet goed”!?

De laatste maanden lijkt het grootste deel van mijn werk te bestaan uit cliënten vertellen dat “goed zitten” NIET bestaat.

Dit keer besluit ik het anders te doen. Ik vraag haar hoe haar nek en schouders nu aanvoelen (want die deden toch ook behoorlijk zeer). Ze zegt “nu voel ik geen pijn. Maar ja, zo kan ik toch niet gaan zitten”.  Ik vraag haar nogmaals hoe het voelt. “Goed” zegt ze weer. Ik haak er op in en zeg: “dan is dit nu goed zitten”. Haar lichaam ontspant nu. Het mag even uitrusten. Haar schouders hangen, haar gezicht lijkt zachter. Het is ok. Want goed zitten bestaat niet. Slecht zitten wel.

Ken je de metafoor van de medaille?

Ik vertel haar over de metafoor van de medaille. Dat ik nog nooit een medaille heb gezien met maar één zijde. Dat de medaille bestaat bij de gratie van een voor- en achterkant. Twee zijdes. De dualiteit. Alles heeft twee kanten. Links bestaat niet zonder rechts, hoog niet zonder laag en donker niet zonder licht.

Het gaat om de balans tussen twee delen. Niet alleen strak rechtop. Niet alleen maar onderuitgezakt. Maar beiden. En daar tussen balanceren. Luisteren naar wat je lichaam nodig heeft om even bij te komen is het juiste om te doen nu.

De combinatie van fysiotherapie en lichaamsgerichte therapie

Ons lichaam is zoveel wijzer dan alle gedachtes die we over ons lichaam vormen. Onze gedachten vormen ideeën over wat goed en fout is, omdat dit je ooit eerder is verteld. Bijvoorbeeld de schooljuf die zegt: “rechtop zitten”. Of je moeder die je als puber eraan herinnert om niet voorovergebogen te lopen.

Maar tijdens mijn behandelingen mag je je gedachten even naast je neer leggen. En alleen maar voelen wat jouw lichaam helpt. Makkelijk? Zeker niet. Maar zeer de moeite waard als je het mij vraagt.

Na dit momentje van besef vraag ik mijn client om nog even te gaan zitten op de behandelbank. Samen met haar begeleid ik de draaiing van haar hoofd voorzichtig en kalm. Mijn handen plaats ik zacht op de nekwervel die een belangrijke rol speelt bij de draaiing van het hoofd. Samen draaien we een aantal keer naar links en een aantal keer naar rechts. Waarna ze haar hoofd alweer veel makkelijker kan draaien. Licht strijk ik haar na met een massage-wax waar ik een druppeltje etherische release olie aan toevoeg, dat ruikt zo lekker, en dan ronden we af voor deze keer.

Hoe gaat het nu met mijn client?

Als ze de volgende keer terugkomt vertelt ze dat ze nog nauwelijks klachten heeft van haar nek en schouders. En dat ze steeds vaker achterin haar stoel gaat zitten in plaats van naar voren te leunen. Ze vond het ook wel confronterend hoe vaak ze letterlijk voor op het puntje van haar stoel zit. Ze slaapt weer en werkt zoveel makkelijker. Ik merk naast de ontspanning in haar lijf nu ook ontspanning in haar zijn. We lachen deze behandeling veel…

Mijn werk als fysio is al top. Maar de combinatie van fysio en lichaamsgerichte coach is toch gewoon echt geweldig?

Wil jij meer weten over mij of onze praktijk? Check dan onze website.

Voor meer Lieke Beweegt volg je mij op Facebook of Instagram